Forside Shop Design & Fablab Publikationer & Værktøjer Om Kids n' Tweens Log ind

Stor interesse for at indrette fremtidens daginstitutioner

Indretning af daginstitutioner trækker fulde hus, når Spinderihallerne i Vejle fredag den 27. april lægger rammer til et seminar om, hvordan man indretter fremtidens daginstitutioner. Invitationen er sendt ud til daginstitutioner og ansvarlige i kommunerne i hele landet, der arbejder med børnehavebørn og indtil videre er mere end 100 tilmeldt.

Når så mange er nysgerrige for at nyindrette daginstitutioner, så hænger det især sammen med, at der generelt ikke er særlig meget fokus på indretning af daginstitutioner, mener Tina Holm, laboratorieleder på projektet ”Creators Room”. Det er en del af EU-projektet Leg og Læring – Kids n’ Tweens Lifestyle, som gennemføres af Spinderihallerne i Vejle.

”Institutionerne kender godt til problemet, men ved ikke hvad de skal gøre ved det,” siger hun.

På seminaret kan man høre to daginstitutioner i Odense, der har gjort op med den gule farve på væggene og fordrevet de rullende borde og stole ud af stuen. I stedet har de skabt et nyindrettet rum, hvor børnene får lov til at udfolde sig på deres egne præmisser.

Hiver selv hammeren frem
Fremover bliver børnene ikke bænket på stole i Carls Børnehus i Odense og sidder og venter på at de får forklæder på, så de kan komme i gang med at male. Rummene er blevet nyindrettet med borde, som de selv kan flytte rundt på og et podie, hvor de selv kan stille sig hen, når de selv har hentet malergrejet i de åbne skabe.

Resultatet er et rum, der lugter af værksted og hvor nogen af bordene er hårde, så du kan hamre, nogen er plexiglasplader, så du kan udstille og nogen er der hul i, så du kan vikle garn rundt.

Annemette Vest, daglig leder i Carls Børnehus, mener at børnene bliver mere selvhjulpne.

”Det er lettere at tage udgangspunkt i den leg, vi laver, og børnene kan bedre være med i processen. Jeg tror, at børnene bliver mere motiverede og at de får nemmere ved at deltage i de fællesskaber, vi tilbyder,” siger hun.

Udover at der vil blive vist modeller af de nyindrettede rum på seminaret den 27. april, vil virksomhederne Base It i Odense og Palmelund Inventarsnedkeri i Varde fortælle om deres arbejde i projektet.

Desuden vil Michael Würtz Bjørn og Leve Iversholdt fra University College Lillebælt fortælle om baggrunden for projektet og barndomsforsker Kim Rasmussen fra Roskilde Universitet vil fortælle m betydningen af børneinstitutioners miljø.

På længere sigt skal rummene være med til at understøtte, at færre børn befinder sig i udsatte positioner på grund af mangelfulde udviklingsmiljøer.

Læs mere om projektet her

Se programmet for seminaret her